Groźne i nieznane Kolocogłowy, cierniogłowy (acanthocephala)
Macracanthorhynchus hirudinaceus (kolcogłowy olbrzymi)

kolcogłowy                                                             kolcogłowy olbrzymi

Acanthocephala to typ pasożytniczych, robakokształtnych zwierząt bezkręgowych o kolczastej głowie. To duża grupa zwierząt znanych również jako kolcogłowe lub kolczastogłowe, które są powszechnymi pasożytami dzikich zwierząt i niektórych gatunków zwierząt domowych, ale zarażają też ludzi. Końcowymi żywicielami są zwykle ssaki, ptaki lub człowiek. Jest to pasożyt kosmopolityczny, występuje na  całym świecie, w tym w Polsce.

Kolcogłowy, cierniogłowy (Acanthocephala)

Są wąskie o długości 1,5–5 mm, ale samica kolcogłowa olbrzymiego (Macracanthorhynchus hirudinaceus) posiada aż do 6,5cm długości. Cechą charakterystyczną kolcogłowów, od której wywodzi się ich nazwa, jest obecność z przodu ciała ryjka opatrzonego wieńcem haczyków i kolców, których używa do przebicia i przytrzymywania ściany jelita gospodarza. Robak nie posiada własnego układu trawiennego i składniki odżywcze czerpie bezpośrednio z jelita gospodarza. Oficjalnie zakażenie ludzi jest uważane za rzadkie, ale w rzeczywistości po prostu bardzo słabo opisane są przypadki tych zakażeń, które w rzeczywistości są częste.

Człowiek zaraża się poprzez spożycie np skorupiaków lub dań z ryb, nieobrobionych wystarczająco termicznie np wędzonych lub surowych. Może to być niedopieczona/niedogotowana ryba drapieżna np jesiotr wędzony lub w galarecie, w tym także faszerowana; np sandacz, szczupak itp, przygotowane przez spieszących się/ oszczędzających kucharzy w restauracji.

Objawy zakażenia:

początkowo może być bezobjawowe
bóle brzucha, szczególnie kolki z prawej strony (najczęściej – trąbka wbija się w jelito),
zmęczenie,
osłabienie

inne możliwe objawy
eozynofilia,
biegunka,
wymioty,
gorączka,
zawroty głowy,
drażliwość,
brak apetytu,
bladość,
zmniejszenie masy ciała,
senność,
kaszel,
żółtaczka,
wypukły brzuch,
opóźnienie w rozwoju u dzieci,
sporadyczne odczucie pieczenia około pępka.